Au rămas mai puțin de 2 săptămâni până la termenul limită (25 mai) de depunere pentru Declarația Unică – Declarația 212. Formularul a fost actualizat de către autorități pentru a include ultimele modificări fiscale. CAS si CASS se calculează raportat la salariul minim iar acesta se schimbă de la an la an.
CINE COMPLETEAZĂ ȘI DEPUNE DECLARAȚIA UNICĂ?
Potrivit Codului Fiscal, Declaraţia Unică se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul 2021 au realizat venituri sau pierderi din România sau din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii.
De asemenea Declarația Unică se mai depune pentru:
- estimarea veniturilor ce vor fi obținute în anul 2022 dar și în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri dar care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate
- indemnizațiile primite pentru sprijinirea profesioniștilor care şi-au întrerupt sau redus activitatea în 2020, în baza OUG 30/2020 respectiv OUG 132/2020 și OUG 111/2020.
Principalele categorii de venituri pentru care se depune Declarația Unică sunt cele obținute din:
- activități independente
- drepturi de proprietate intelectuală
- chirii
- dividende
- transferul titlurilor de participare
- activități agricole pe bază de norme de venit
- alte surse
DESCHIDE-ȚI CONT SPV. ESTE OBLIGATORIU
Plafonul la care ne raportăm pentru stabilirea obligației de plată privind contribuția de asigurari sociale, respectiv cea de asigurări sociale de sănătate:
Contribuția de asigurări sociale este în cotă de 25% aplicată la baza de calcul și nu poate fi mai mică decât 12 salarii minime. Astfel, sumele datorate pentru CAS sunt:
- 2021 – 6.900 RON
- 2022 – 7.650 RON
Contribuția de asigurări sociale de sănătate este în cotă de 10% aplicată la baza de calcul ce nu poate fi mai mică de 12 salarii minime. Prin umare, sumele datorată pentru CASS sunt:
- 2021 – 2.760 RON
- 2022 – 3.060 RON
Persoanele care au realizat venituri sub aceste plafoane nu au obligația plătii de contribuții sociale însă pot opta pentru plata acestora. În cazul lor, contribuția de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul stabilită la nivelul a 6 salarii minime.
LEGEA BUGETULUI DE STAT PENTRU ANUL 2022 NU PREVEDE ACORDAREA DE BONIFICAȚII PENTRU ANUL 2021
La depunerea Declarației Unice nu se va completa Capitolul I pentru următoarele situații:
- venituri nete determinate pe bază de normă de venit
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală, a căror impunere este finală și nu există obligația plătii de contribuții sociale
- venituri din arendă, a căror impunere este finală
- venituri din chirii exprimate în RON, impuse prin aplicarea cotei forfetare
- venituri din premii, a căror impunere este finală
- Venituri din investiții, a căror impunere este finală
CÂND SE DEPUNDE DECLARAȚIA UNICĂ?
- până la data de 25 mai (inclusiv) a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea declarării venitului realizat şi stabilirii/definitivării impozitului anual pe venit precum şi a contribuțiilor sociale
- până la data de 25 mai (inclusiv) a fiecărui an, pentru stabilirea şi declararea impozitului pe venitul estimat/normă de venit realizate în fiecare an fiscal, precum şi pentru declararea şi stabilirea contribuțiilor sociale datorate
- până la data de 25 mai (inclusiv) a anului următor celui de realizare a veniturilor, sub sancțiunea decăderii, în cazul exercitării opţiunii privind destinația unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/câştigul net anual impozabil stabilit potrivit art. 123 alin. (3) din Codul fiscal, pentru susținerea entităților nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condițiile legii şi a unităților de cult, precum şi pentru acordarea de burse private.
- Declarația se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/încheierii contractului între părţi, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau a celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declaraţiei unice.
Potrivit prevederilor Codului fiscal, contribuabilii care realizează venituri din activități independente și/sau din activități agricole, silvicultură și piscicultură pentru care impozitul se determină în sistem real și care în cursul anului fiscal își încetează activitatea, precum și pentru cei care intră în suspendare temporară a activității, potrivit legislației în materie, au obligația de a depune la organul fiscal competent Declaratia Unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Declaraţia Unică se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:
– prin intermediul serviciului SPV, disponibil pe site-ul ANAF
– prin intermediul serviciului Depunere Declarații Unice disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat;
Vezi aici, modele de completare a Declarației Unice și aici, broșura de la ANAf privind Declarația Unică.