Numărul utilizatorilor de criptomonede este în continuă creștere, inclusiv în România, iar o mulțime de întrebări vin din partea acestei comunități. Cele mai multe sunt legate de modalitatea de declarare și de impozitare a lor.
Numărul utilizatorilor de criptomonede este în continuă creștere, inclusiv în România, iar o mulțime de întrebări vin din partea acestei comunități. Cele mai multe sunt legate de modalitatea de declarare și de impozitare a lor.
Deși percepția generală este că aceste venituri nu sunt reglementate la noi în țară, Codul Fiscal a venit cu modificări încă din 2019 prin includerea acestora în categoria veniturilor impozabile, fiind considerate venituri din alte surse (Codul Fiscal, art.114, al.2, lit.m).
„ART.114-Definirea veniturilor din alte surse (2)În această categorie se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri: m) venituri din transferul de monedă virtuală.”
În aceași zona de interes poți afla care sunt ultimele reglementări pentru cei care obțin venituri din NFT.
CÂND ȘI CUM SE RAPORTEAZĂ VENITURILE OBȚINUTE DIN CRIPTOMONEDE?
Deși legislația fiscală nu este foarte clară în acest sens, specialiștii spun că momentul realizării câștigului este acela în care persoana fizică poate dispune de sumele obținute, adică la momentul în care sumele ajung în contul bancar. Simpla deținere de monedă virtuală sau echivalentul acesteia, în portofelul electronic, nu oferă persoanei fizice niciun beneficiu real.
Pentru a raporta câștigul din transferul de criptomonede, persoanele sunt obligate să depună Declarația unică până la data de 25 mai a anului următor realizării veniturilor. Același termen este valabil și pentru plata impozitului și a contribuțiilor datorate.
CARE SUNT SUMELE DATORATĂ AUTORITĂȚILOR?
Pentru acest tip de venituri, persoana fizica datoreaza:
- Impozit în cotă de 10% calculat asupra câștigului realizat (venitul din vânzarea monedelor virtuale minus costul de achiziție);
- Contribuție de asigurări sociale de sanatate (CASS) în valoare de 3.060 lei/an (doar dacă vorbim despre un câștig anual mai mare decât echivalentul a 12 salarii minime adică 30.600 lei)
Nu se datorează contribuția de asigurari sociale (CAS) iar câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.
Pentru ca acest subiect este unul intens dezbătut, ANAF a elaborat și un ghid pe care îl poți găsi aici.